Активности стејкхолдера

Ова страница садржи све релевантне информације о активностима стејкхолдера пројекта Јачање заштите потрошача у Србији.

08. 11. 2012. Обележавање 10 година постојања Центра за заштиту потрошача Форум из Ниша

Дана 31. октобра 2012. вођа пројектног тима и главни стручњак за правна питања Тијери Бургоањи присуствовао је јубилеју Центра за заштиту потрошача Форум из Ниша у обележавању 10 година постојања.
Том приликом професор Бургоањи одржао је предавање на тему Потреба за заштитом угрожених потрошача.
Презентација (на енглеском језику) је доступна овде.

детаљније »
06. 11. 2012. Европска комисија усвојила нове прописе о безбедности хране

Европска комисија усвојила је два нова прописа о аромама у прехрамбеним производима која ће допринети даљем повећању безбедности хране.

детаљније »
31. 10. 2012. Одржан скуп о заштити потрошача у Бору

“Овај закон је увео неку регулативу, али да би он функционисао како ваља, морају се увести неке измене и допуне" рекао је председник УО Покрета потрошача Бор Зоран Андрејић отварајући тематски скуп који је одржан у Бору. Иако је Закон о заштити потрошача у Србији ступио на снагу 2010. године у којем је најављен велики помак, грађани, као ни организације које се баве овим питањем нису задовољне, закључио је он.
На скупу је присуствовао и проф. Тијери Бургоањи, вођа тима пројекта Јачање заштите потрошача у Србији.

детаљније »
11. 10. 2012. Потрошачи у ЕУ: решавање прекограничних спорова мале вредности без проблема

Потрага за распродајама у другим земљама је један од начина на који потрошачи остварују “најбољу куповину” на унутрашњем тржишту ЕУ. Куповина путем интернета такође доприноси већој доступности оваквих распродаја. Међутим, понекад настају проблеми, нпр. у вези са купљеном робом или испоруком робе. Да би се избегле компликоване, скупе и дуготрајне законске процедуре, Европска унија спроводи активности усмерене на остваривање лакшег приступа правди за европске потрошаче чиме се омогућава да потрошачи ефикасно остварују своја права.

детаљније »

Удружења потрошача: