Пројектне вести

08. 11. 2012. Пројекат предао Листу подзаконских аката за спровођење Закона о заштити потрошача

У септембру 2012. године правни тим Пројекта предао је надлежном Министарству Листу подзаконских аката за спровођење Закона о заштити потрошача. Предложене измене и допуне ЗЗП, чији је циљ остваривање потпуне усаглашености српског законодавства са тековинама Европске уније, захтевају усвајање нових прописа, односно подзаконских аката. Овај докуменат је одобрен на последњем састанку Управног одбора Пројекта одржаном 25. октобра 2012.
Листа је доступна овде.

детаљније »
08. 11. 2012. Обележавање 10 година постојања Центра за заштиту потрошача Форум из Ниша

Дана 31. октобра 2012. вођа пројектног тима и главни стручњак за правна питања Тијери Бургоањи присуствовао је јубилеју Центра за заштиту потрошача Форум из Ниша у обележавању 10 година постојања.
Том приликом професор Бургоањи одржао је предавање на тему Потреба за заштитом угрожених потрошача.
Презентација (на енглеском језику) је доступна овде.

детаљније »
31. 10. 2012. Одржана радионица Како унапредити међусобне односе и сарадњу

Дана 18. и 19. октобра 2012. године, у организацији пројекта Јачање заштите потрошача у Србији, одржана је радионица на тему Како унапредити међусобне односе и сарадњу.

детаљније »
23. 10. 2012. Одржан други Дан отворених врата

Дана 10. октобра 2012. у Привредној комори Београда одржан је други  Дан отворених врата у организацији пројекта Јачање заштите потрошача у Србији.

детаљније »
02. 07. 2012. Одржан радни доручак са новинарима

У петак, 29.јуна, 2012.године одржан је радни доручак са представницима медија који прате област заштите потрошача. С обзиром на почетак туристичке сезоне,  тема је била заштита потрошача у туристичким  услугама.

Поред представника надлежног министарства и тима пројекта, уважени гости пројекта биле су начелнице Одељења туристичке инспекције при Министарству економије и регионалног развоја. Бранкица Бајат  је  појаснила права и обавезе - према важећим прописима - како путника, тако и туристичких радника, а Јелена Сладић-Јаковљевић дала је корисне примере и савете из праксе.

детаљније »
02. 07. 2012. Први Дан отворених врата

Дана 5.јула, 2012.године, у организацији пројекта Јачање заштите потрошача у Србији, биће одржан први Дан отворених врата.

То је прилика да се руководиоци организација потрошача упознају са пројектним активностима и плановима за наредни период. Тема првог Дана отворених врата биће Aкциони план за изградњу капацитета, као и дискусија о предложеним активностима, радионицама и семинарима и комуникационој стратегији.

детаљније »
24. 05. 2012. Усвојена нова Агенда заштите потрошача

Дана 22.маја, Европски парламент усвојио је нову Агенду заштите потрошача.


Овде је доступна нова Агенда заштите потрошача (на енглеском језику), као и Извештај о политици заштите потрошача (на енглеском језику).

детаљније »
21. 05. 2012. Новости из Европе

Европска организација потрошача BEUC ове године обележава 50 година постојања. Обележавање годишњице је био добар повод да се дефинише визија Стратегије заштите потрошача у Европској унији до 2020. године. Овај докуменат је представљен Европској комисији и широј јавности у Бриселу, 10. маја, 2012. године.

Брошуру Визија Стратегије заштите потрошача у Европској унији до 2020. године, на енглеском језику можете погледати овде (.pdf 1,75 MB).

детаљније »
21. 05. 2012. Приступ фондовима Европске уније

Приступ фондовима Европске уније као и све релевантне информације о програмима помоћи Eвропске уније доступне су на интернет презентацији Европске делегације у Србији http://www.europa.rs/kakoDoFondova/otvoreno.html као и на сајту Eвропске комисије.

Тренутно је отворен  конкурс за подношење пројеката у оквиру програма подршке цивилном сектору у Србији (EU Civil Society Facility Serbia Programme). Рок за достављање предлога пројекта је 4. јул, 2012. године.

детаљније »
19. 04. 2012. Министарство покренуло интернет страницу о заштити потрошача

Одељење за заштиту потрошача при надлежном министарству, у сарадњи са пројектом Јачање заштите потрошача у Србији лансирало је интернет страницу www.zastitapotrosaca.gov.rs  као универзалну платформу за информисање јавности о правима потрошaча.
 

детаљније »