Вести стејкхолдера

19. 03. 2013. Министарство и Пројекат организовали Сајам потрошачких права

Поводом 15. марта - Светског дана права потрошача - надлежно Министарство, у сарадњи са Пројектом организовало је Сајам потрошачких права. Овај догађај окупио је све заинтересоване стране у систему заштите потрошача на једном месту који су бесплатно саветовали и информисали потрошаче о њиховим правима, али и пружали помоћ у конкретним потрошачким проблемима.

детаљније »
05. 03. 2013. Годишњи извештај ЕЦЦ мреже за 2012.

У годишњем извештају Европске мреже потрошачких центара за 2012. годину, који је објављен недавно, наводи се да су у току 2012. године поменути центри решили више од 72000 захтева потрошача на територији Европске уније.

детаљније »
13. 02. 2013. Апетит за знањем: Европљани желе обележавање земље порекла хране на етикетама производа

Порекло је један од главних критеријума за потрошаче приликом куповине хране. Ово су показали резултати истраживања на репрезентативном узорку о обележавању порекла робе које је Европска организација за заштиту потрошача (БЕУЦ) представла у Бриселу у јануару. Истраживање у којем су испитаници анкетирани о њиховим очекивањима у погледу означавања порекла хране спроведено је у Шведској, Француској, Пољској и Аустрији.

детаљније »
05. 02. 2013. АПОС организовао конференцију поводом завршетка пројекта Одговоран потрошач за одрживу будућност

Поводом завршетка пројекта Одговоран потрошач за одрживу будућност, кога финансира Амбасада Краљевине Норвешке, Асоцијација потрошача Србије (АПОС) је организовала конферецију у Београду.

детаљније »
20. 12. 2012. АПОС представила резултате истраживања Знамо ли шта нам деца једу?

Асоцијација потрошача Србије (АПОС) представила је резултате истраживања Знамо ли шта нам деца једу? у оквиру којег је проверавано шта домаћи произвођачи поручују преко декларација, нутритивних чињеница и здравствених изјава на паковањима производа.

детаљније »
04. 12. 2012. BEUC објавио иѕвештај о јачању потрошачког покрета у централној, источној и југо-источној Европи

БЕУЦ - организација потрошача Европе - у октобру 2012. године сачинила је извештај о потрошачком покрету у земљама централне, источне и југоисточне Европе. Премда се велики број проблема односи на одсуство одговарајуће финансијске подршке, јавља се и шире питање неадекватне заступљености интереса потрошача на нивоу креирања политике.

 

детаљније »
08. 11. 2012. Обележавање 10 година постојања Центра за заштиту потрошача Форум из Ниша

Дана 31. октобра 2012. вођа пројектног тима и главни стручњак за правна питања Тијери Бургоањи присуствовао је јубилеју Центра за заштиту потрошача Форум из Ниша у обележавању 10 година постојања.
Том приликом професор Бургоањи одржао је предавање на тему Потреба за заштитом угрожених потрошача.
Презентација (на енглеском језику) је доступна овде.

детаљније »
06. 11. 2012. Европска комисија усвојила нове прописе о безбедности хране

Европска комисија усвојила је два нова прописа о аромама у прехрамбеним производима која ће допринети даљем повећању безбедности хране.

детаљније »
31. 10. 2012. Одржан скуп о заштити потрошача у Бору

“Овај закон је увео неку регулативу, али да би он функционисао како ваља, морају се увести неке измене и допуне" рекао је председник УО Покрета потрошача Бор Зоран Андрејић отварајући тематски скуп који је одржан у Бору. Иако је Закон о заштити потрошача у Србији ступио на снагу 2010. године у којем је најављен велики помак, грађани, као ни организације које се баве овим питањем нису задовољне, закључио је он.
На скупу је присуствовао и проф. Тијери Бургоањи, вођа тима пројекта Јачање заштите потрошача у Србији.

детаљније »
11. 10. 2012. Потрошачи у ЕУ: решавање прекограничних спорова мале вредности без проблема

Потрага за распродајама у другим земљама је један од начина на који потрошачи остварују “најбољу куповину” на унутрашњем тржишту ЕУ. Куповина путем интернета такође доприноси већој доступности оваквих распродаја. Међутим, понекад настају проблеми, нпр. у вези са купљеном робом или испоруком робе. Да би се избегле компликоване, скупе и дуготрајне законске процедуре, Европска унија спроводи активности усмерене на остваривање лакшег приступа правди за европске потрошаче чиме се омогућава да потрошачи ефикасно остварују своја права.

детаљније »

Удружења потрошача: