Вести стејкхолдера

02. 10. 2012. АПОС тражи учешће потрошача у Социјално-економском савету Владе Србије

Асоцијација потрошача Србије (АПОС) упутила је апел премијеру Србије Ивици Дачићу са захтевом да се у Социјално-економски савет Владе Србије укључе и потрошачи.

детаљније »
19. 09. 2012. Безбедност потрошача: Дали се сусрео са партнерима из САД-а и Кине

Џон Дали, eвропски комесар за здравље и заштиту потрошача, сусрео се партнерима из Сједињених Америчких Држава и Кине, г-ђом Инез М. Тененбаум (председавајућа Америчке комисије за безбедност производа) и Сун Давеи (замеником министра за Општу управу за надзор квалитета Републике Кине), на трећем трилатерланом самиту ЕУ-Кина-САД о безбедности непрехрамбених производа, који је одржан у Америци у јуну.

детаљније »
05. 09. 2012. АПОС започиње пројекат "Безбедно је укусније"

Пројекат који се бави безбедношћу хране и здрављем потрошача је у директној вези са заштитом људских права и јачањем правног оквира за њихово остваривање. Резултати таквог пројекта подигли би свест потрошача о важности овог питања и учинили их активним субјектима (кроз могућност избора и бојкота лоше робе), што би допринело бржем решавању и уређењу ових питања у Србији. АПОС ће, у склопу активности пројекта, покренути дијалог са надлежним органима, удружењима произвођача, науком и струком, европским институцијама и другим заинтересованим стејкхолдерима.

детаљније »
30. 08. 2012. Безбедност потрошача – Директива Европске уније о козметици учиниће боје за косу сигурнијима

Са - процењено је - готово 60% жена које фарбају косу, продаја производа за бојење косе константно расте у земљама ЕУ. Директива ЕУ о козметици има за циљ да обезбеди да ови производи садрже само сигурне састојке. Због тога је, на основу најновијих научних истраживања, 2.августа 2012. Европска комисија усвојила Директиву о бојама за косу којом се забрањује употреба додатна 24 састојка боја за косу.

детаљније »
30. 07. 2012. Европска комисија саветује...

У току годишњег одмора наишли сте на проблем са авио компанијом, компанијом за изнајмљивање аутомобила или туристичком агенцијом. Коме да се обратите за помоћ?
Ако имате проблема са редовним или чартер летом (нпр. отказивање или померање лета), имате посебна права према Уредби ЕУ о правима путника. Ако мислите да се ваша потрошачка права не поштују на неки други начин (нпр. туристички аранжман није у складу са оним сто вам је туристичка агенција обећала или вам је компанија за изнајмљивање возила наплатила услугу коју нисте тражили), прво уложите приговор компанији и видите да ли проблем може да се реши споразумно. Уколико то не успе, за савет се обратите некој од организација потрошача у вашој земљи.

детаљније »
19. 07. 2012. Општинска организација потрошача Власотинце организовала трибину о финансијским услугама

Група за едукацију корисника финансијских услуга нишке филијале Народне банке Србије и Општинска организација потрошача Власотинца организовале су 15. јуна трибину и предавање о финансијским производима и услугама за грађане, предузетнике, мала и средња предузећа, удружења и савезе.

детаљније »
10. 07. 2012. АПОС на EXIT фестивалу

Асоцијација потрошача Србије (АПОС) учествоваће и ове године на Сајму активизма током EXIT фестивала на Петроварадинској тврђави. Активисти АПОС-а информисаће посетиоце фестивала о њиховим потрошачким правима и делити брошуре са корисним контакт адресама о смештају, превозу, здравственим услугама, саветовалиштима за потрошаче и слично. Посетиоци EXIT фестивала такође ће моћи да дају своје примедбе, односно уложе жалбу уколико сматрају да су повређена њихова потрошачка или туристичка права током боравка у Новом Саду или самом фестивалу.

детаљније »
25. 06. 2012. “Е-здравство може спасити животе

Замислите да 24 часа дневно можете да приступите свом здравственом картону путем интернетa и да разговарате са својим лекаром који вам може одредити терапију, а да при том не морате да напуштате удобност свог дома. Ово су само неке од користи које су истакнуте на конференцији о електронском здравству која је одржана у Копенхагену од 7. до 9. маја, 2012 godine.
Конференција, која је организована под данским председавањем Већа Европске уније, окупила је разне представнике из сектора здравства који су разговарали о, по речима комесара Далија, “новој ери у области здавствене заштите”.

детаљније »
25. 06. 2012. Потрошачи не користе у потпуности потенцијал јединственог тржишта, наводи се у извештају ЕУ

Потрошачи и даље не користе све предности јединственог тржишта јер немају поверење у куповину у иностранству, показују резултати најновијег извештаја ЕУ “Consumer Scoreboard”, који је објављен у мају.

детаљније »
25. 06. 2012. EU Извештај о стратегији јачања права угрожених потрошача

На основу бројних директива и извештаја Европске уније, Европски парламент је 8. маја 2012. године донео резолуцију о стратегији за јачање права угрожених потрошача.
Чланство у Европској унији обезбеђује додатни ниво заштите потрошача успостављањем истог нивоа безбедности за велики број потрошачких производа кроз увођење мера за заштиту општих интереса потрошача од непоштеног пословања, обмањујућег оглашавања и неправичних уговорних одредаба.
Међутим, општи концепт “потрошача” укључује и посебну категорију угрожених потрошача, односно потрошаче у угроженим ситуацијама, којима је потребна посебна заштита и посебна стратегија.

детаљније »

Удружења потрошача: