Вести о законодавству и политици

18. 04. 2013. ЕУ/Русија: у сусрет бољој сарадњи на пољу политике заштите потрошача

Дана 22.марта европски комесар за здравље и заштиту потошача, Тонио Борг и генерални директор Федералне службе за надзор заштите потрошача и добробит грађана Руске федерације, др Генадиј Онишченко, потписали су Административни меморандум о разумевању који се односи на сарадњу у области политике заштите потрошача.

Циљ Меморандума је успостављање бољег разумевања између ЕУ и Русије по питањима регулаторног приступа политици заштите потрошача. Споразум успоставља процес дијалога, унапређење међусобног разумевања политика заштите потрошача, доприноси развоју заједничких приступа, поставља циљеве и нуди неисцрпну листу потенцијалних поља сарадње:
• Политике, закони и уредбе за заштиту потрошача;
• Економски интереси потошача;
• Безбедност производа;
• Политика заснована на подацима, едукација и правна заштита потрошача;
• Представници потрошача.

Меморандум је административни споразум о нивоу сервиса (СЛА) који не производи законске обавезе за уговорне стране, нити представља споразум међународног права. Споразум о партнерству и сарадњи који је ступио на снагу 1997 (Члан 55) уређује политичке и економске односе између ЕУ и Русије, што обезбеђује постепено приближавање законодавства Русије и Европске уније.

« назад