Вести о законодавству и политици

14. 01. 2013. Удружење потрошача Ирске и БЕУЦ имали састанак са министром Брутоном у контексту Ирског председавања ЕУ

Имајући у виду 6-месечно председавање Ирске Европском унијом, с почетком од  1. јануара, Европска организација потрошачка (БЕУЦ) и њен дугогодишњи члан Удружењe потрошача Ирске представили су своје приоритете за 2013. годину министру за запосленост, пословање и иновације Ричарду Брутону у Даблину, који је такође надлежан за политику заштите потрошача.

Главне теме састанка биле су буџет ЕУ намењен заштити потрошача, заштита потрошача у складу с антимонополском регулативом и безбедност потрошачких производа.

Почетком 2013. године, ЕУ ће увести мере обештећења грађана или компанија који су жртве компанија које крше европске законе којима се забрањује стварање картела. На састанку је потврђено да успех поменутих закона зависи од спремности ЕУ да омогући потрошачима да на суду покрећу колективне тужбе. Годишњи губици жртава привредних дела нелојалне конкуренције крећу се у распону од 13 до 37 милијарди евра. Колективне тужбе би биле најефикаснији начин за надокнаду штете већем броју потрошача.


Друга битан елемент Ирског председништва односи се на склапање вишегодишњег финансијског оквира, односно буџета ЕУ за период 2014-2020. Најмања буџетска ставка је програм заштите потрошача који износи 28 милиона евра годишње (0,02% од укупног годишњег буџета). Моник Гојенс (Monique Goyens), генерална директорка БЕУЦ-а рекла је: "Када европски лидери поново буду разматрали буџет ЕУ у новој години, треба избећи додатна смањења најмањег дела буџета прављењем компромиса. Имајући у виду тешку ситуацију с којом се суочавају бројни европски потрошачи, апелујемо на Владу Ирске да учине све што је могуће да спречи смањење овог дела буџета. "

Безбедност потрошачких производа у ЕУ, посебно производа као што су упаљачи, дечији бицикли и текстил, и даље није увек загарантована. Предстојећи интезивни преглед система надзора тржишта ЕУ и законодавства у области безбедности производа представља друго кључно питање у надлежности министра Брутона. Дермот Џевл (Dermott Jewell), извршни директор Удружења потрошача Ирске прокоментарисао је: "Небезбедни потрошачки производи, укључујући производе који носе ознаку ЦЕ, често се могу наћи на ирском и европском тржишту. Морамо спречити да потрошачи буду изложени здравственим и безбедносним ризицима насталим коришћењем таквих сумњивих производа. Затражили смо од министра Брутона да се унапређење законодавства у области безбедности производа у Европи стави на листу приоритета."
 

« назад