Вести

Комесар Борг поздравља споразум о ревизији Директиве о дуванским производима

 „Поздрављам споразум који је данас постигнут на нивоу ЦОРЕПЕР-а о ревизији Директиве о дуванским производима. Овај споразум представља директан исход последњег тријалога између Европског парламента и држава-чланица ЕУ о овом значајном тексту за грађане ЕУ. Овај споразум – који треба да буде стављен на гласање у Пленуму Европског парламента и формално усвајање од стране Савета – значи да ће нова Директива осигурати да дувански производи изгледају као такви и имају укус дуванских производа, и да ће помоћи у одвраћању младих од жеље да почну са пушењем", каже комесар.

 

Он посебно наглашава да је задовољан због чињенице да су Парламент и Савет подржали две кључне мере садржане у предлогу Комисије: велика обавезна фотографија и текстуална упозорења на обе стране паковања цигарета и резаног дувана, као и забрана карактеризације укуса код ових производа.

 

"Чврсто верујем да ће упадљива визуална упозорења служити као ефектна подсећања на озбиљне последице пушења по здравље и да ће помоћи људима тако што ће их информисати пре доношења одлука. Осим тога, забрана карактеризације укуса као што су воћни укуси или ментол, који су примамљиви младим људима, чиниће пушење мање привлачним. Уз чињеницу да атрактивна паковања по узору на руж за усне такође неће бити дозвољена, ове мере ће допринети смањивању броја деце и младих који почињу са пушењем", наглашава Борг.

 

"Поред тога, предлог Комисије који се односи на систем за праћење и трагање широм ЕУ у борби против илегалне трговине дуванским производима – први систем те врсте у ЕУ – подржан је од стране законодаваца. Коначно, желео бих да честитам Европском парламенту и државама-чланицама ЕУ на постизању споразума о електронским цигаретама и постављању јасних стандарда који се тичу безбедности и квалитета за овај растући сектор тржишта. Комисија ће будно пратити правце развоја и трендове на овом тржишту у порасту. Честитам Европском парламенту, а посебно известитељки Линди Мекејвен (Линда МцАван), њеном тиму, Савету и земљама које су председавале ЕУ (Ирској и Литванији) на овом великом достигнућу“, објашнјава Борг

 

За опширнији текст посетите сајт:

http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-1177_en.htm

« назад