Вести

ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОЈЕКТА

 Јачање заштите потрошача у Србији је финансиран претприступним фондовима Европске уније, а крајњи корисник је Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, као министарство надлежно за заштиту потрошача.

Током скоро три године колико је овај пројекат реализован на читавој територији Србије, уложено је много труда и знања како би се ниво заштите потрошача у Србији повећао и приближио нивоу Европске уније.  О успешности уложених напора говори и податак да га је Делегација Европске уније у Републици Србији уврстила на листу успешних пројеката које финансира ЕУ.


Конференцију су говором добродошлице отворили Хозе Антонио Гомес Гомес, шеф ИИ сектора операција Делегације Европске уније у Републици Србији и Весна Новаковић, начелник Одељења за заштиту потрошача Министарства трговине, туризма и телекомуникација.


О резултатима пројекта су говорили Димитрис Баколас, представник конзорцијума који је реализовао пројекат и вођа пројектног тима и кључни експерт пројекта професор Тијери Бургоањи који је изразио велико задовољство због успешне сарадње са тимом Министарства и у свом излагању навео препоруке за даљи развој политике заштите потрошача у Србији.


„У циљу побољшања заштите потрошача у Србији, неопходно је усвајање новог Закона о заштити потрошача и оснивање Сектора за заштиту потрошача који ће, у складу са одредбама новог Закона, бити задужен за спровођење кључних законских решења, као и јачање капацитета удружења за заштиту потрошача“, објаснио је у својој презентацији проф. Бургоањи и додао да је „основни приоритет развој делотворнијих средстава за ефикасније спровођење прописа из области заштите потрошача“.


Конференцији су присуствовали и представници министарстава и регулаторних тела надлежних за заштиту потрошача у земаљама региона чиме се наставља пракса ресорног министарства на унапређењу сарадње на регионалном и међународном нивоу, који је један од циљева Стратегије за заштиту потрошача за период 2013-2018.године. Присутнима су се обратили и домаћи и страни стручњаци који су радили на пројекту.


„Било је велико задовољство радити са свим заинтересованим странама на јачању заштите потрошача у Србији. Веома сам поносна на велико интересовање за област заштите потрошача у Србији, као и на број и ентузијазам полазника који су учествовали у радионицама и семинарима које је организовао пројекат, а које су и сами учесници оценили као веома успешне“, Гражина Рокицка, главни стручњак за заштиту потрошача овим речима започела је своју презентацију.

„Државе које су се определиле за пут европских интеграција треба да константно прате развој европског законодавства како би унапредиле свој законодавни оквир, па тако и у области заштите потрошача. Неопходно је и да у својим националним програмима утврде јасне циљеве и активности свих чиниоца, као и да прате стање у домену заштите потрошача са циљем да потрошачи у овим земљама имају исте инструменте заштите као и потрошачи у земљама ЕУ“, истакла је Маријана Лончар Велкова, експерт из Македоније.

Франсоаз Мание, експерт са Универзитета Квебека у Канади нагласила је да модеран оквир политике за унапређење и заштиту интереса потрошача треба да укључи и концепт одрживе потрошње као битан елемент развоја политике заштите потрошача.


„Постоји дугачак списак разлога који говоре у прилог неопходности повезивања и изградње мостова између политике заштите потрошача, политике одрживог развоја и политике заштите животне средине“, нагласила је Мание.


Доц. др Татјана Јованић са Правног факутета Универзитета у Београду нагласила је да је неопходно обезбедити бољи правни оквир за заштиту колективних интереса потрошача како би се осигурала ефикасна заштита.


Робин Симпсон, представник савеза за заштиту потрошача Цонсумер Интернатионал из Лондона нагласио је да је неопходно познавање статуса појединих сектора и као пример навео услуге од општег економског интереса. Постојање ефикасног и делотворног система заштите потрошача у овој области потрошачког права је веома битан услед чињенице да се велики део буџета  домаћинства издваја за грејање, воду, електричну енергију и остале облике услуга од општег економског интереса.


„Неопходно је пружити виши ново заштите рањивим категоријама потрошача. Либерализација тржишта услуга од општег економског интереса доноси корист потрошачима, али и одређене ризике за заштиту потрошача, посебно у случају рањивих категорија“, објаснио је овај експерт.
 

« назад