Вести

Одржан семинар Заштита колективних интереса потрошача

У организацији Пројекта, одржан је дводневни семинар на тему Заштита колективних интереса потрошача. Циљ овог семинара био је да се представници државних институција које су релевантне за заштиту потрошача - пре свега Одељења за заштиту потрошача, затим тржишне и туристичке инспекције, као и удружења потрошача - ближе упознају са судском и управноправном праксом заштите колективних интереса потрошача у ЕУ и у Србији.

Мр Љиљана Станковић, помоћник министра, је речима добродошлице отворила овај скуп.
Професор Тијери Бургоањи, вођа и главни правни експерт Пројекта је учесницима објаснио сам концепт заштите колективних интереса потрошача: “Нацрт закона о заштити потрошача, који је у фази јавне расправе, омогућује постизање високог степена заштите колективних интереса потрошача у Србији.”
Емил Алексиев, еxперт из Бугарске ангажован на Пројекту и гост Марко Пиерани, директор Одељења за односе с јавношћу удружења потрошача Алтроконзумо из Италије представили су своја искуства у домену заштите колективних права и интереса потрошача. „Јако је битно да Србија поседује законски инструмент који ће омогућити потрошачима да на колективни начин реше случајеве, тј. проблеме који наносе штету многим потрошачима заједно“, нагласио је на почетку свог излагања Пиерани.
Др Татјана Јованић и мр Матеја Ђуровић су представили улоге државне управе у овом сегменту као и поступке заштите колективних интереса потрошача уређеног Нацртом закона о заштити потрошача.

Скупу је присуствовало око 35 учесника. Многобројне дискусије и позитивни коментари веома активних учесника доказ су да је овај семинар уродио плодом и постигао свој циљ.

Материјали са семинара доступни су под категоријом Резултарти пројекта.

Фотографије са догађаја можете погледати овде.
 

« назад