Вести

Одржан скуп о заштити потрошача у Бору

“Овај закон је увео неку регулативу, али да би он функционисао како ваља, морају се увести неке измене и допуне" рекао је председник УО Покрета потрошача Бор Зоран Андрејић отварајући тематски скуп који је одржан у Бору. Иако је Закон о заштити потрошача у Србији ступио на снагу 2010. године у којем је најављен велики помак, грађани, као ни организације које се баве овим питањем нису задовољне, закључио је он.
На скупу је присуствовао и вођа тима пројекта Јачање заштите потрошача у Србији.

Професор Тијери Бургоањи, вођа тима и главни стручњак за правна питања на Пројекту, овим поводом одржао је кратко предавање управо на тему Зашто нам је потребана заштита потрошача у Србији. „Ако желимо да тржиште функционише како треба, морамо најпре да дамо глас потрошачима, јер они одлучују шта желе да купују, који су то производи. Овај систем функционише свуда у свету", нагласио је Боургоањи.
Боургоањи је објаснио да се законом, пре свега, треба одредити шта сме, а шта не сме да доспе на тржиште јер је овде у питању безбедност производа које грађани купују. „Рекламирање неког производа не носи са собом валидне информације за потрошаче већ само обавештења шта и где могу купити, а удружења за заштиту потрошача дају тачне податке о производу, добијене истраживањем" објашњава Боургоањи.

На конференцији су присуствовали представници јавних предузећа, трговинских ланаца, политичких странака у борској општини, као и представници Привредне коморе Зајечара, а организатор је Покрет потрошача Бор. Зоран Андрејић се на крају скупа захвалио и свим већим центрима, трговцима, државним инспекцијама и општинарима који су позвани, а нису дошли.

Презентација проф. Бургоањија доступна је овде.

« назад